Unieke verzameling uit privécollectie – Frequently the woods are pink – Be-Part (Waregem)

Unieke verzameling uit privécollectie – Frequently the woods are pink – Be-Part (Waregem)


Ken je Be-Part al?

Al gehoord van Be-Part in Waregem? Nee? Dan wordt het nu beslist tijd.

Be-Part op de Westerlaan in Waregem is een platform voor actuele beeldende kunst in Zuid-West-Vlaanderen. Een hele mond vol.

Nee, Be-Part is geen permanente expo maar het is een constante opeenvolging van tijdelijke tentoonstellingen. Op 19.09.2021 opende Be-Part opnieuw haar deuren; ditmaal met de expo ‘Frequently the woods are pink‘ .

Deze titel van de expo slaat niet alleen op de eerste versregel van het gelijknamig gedicht van de Amerikaanse Emily Dickenson maar is ook de titel van het werk van Roni Horn. De toon is meteen gezet!

Toegegeven, het is een titel die best wel goed bekt, hetgeen ons alleen maar meer uitnodigde om er ook eens binnen te springen 😉 . En dat deden we dit weekend.


Never judge a book by iets cover

Bij het oprijden van de parking van Be-Part, kom je verrassend voor een gevel van een – weliswaar grote karaktervolle – villa uit 1947 te staan. Behalve enkele wapperende vlaggen, doet niets vermoeden dat er achter deze klassieke bakstenen gevel niet alleen een mooie verzameling hedendaagse kunst op ons lag te wachten, maar dat er binnenin zich ook een architecturale transformatie voordoet die je van de voorbouw uit 1946 naar de achterbouw uit 1994 mee neemt. Van baksteen en kleine vensters omhuld door kalkstenen omlijsting gaat het plots naar beton, hout en grote uitnodigende glaspartijen.

Moet het gezegd… voor deze eerste keer dat we er kwamen, maakte het gebouw best wel een verrassende indruk op ons.


Kunst uit de anonimiteit

Maar we kwamen natuurlijk om naar de kunst te kijken.

Er werd ons beloofd dat het een bijzonder unieke expo zou zijn. En dat was het ook.

Waarom? Wel, simpel… zonder uitzondering zijn het werken van de laatste 50 jaar die uit privéverzamelingen komen. Van wie doet er niet toe. Hier neemt de (vaak onterechte) West-Vlaamse bescheidenheid de bovenhand. Naar het schijnt zouden de meeste privé-kunstverzamelaars zich wel degelijk in Midden – en Zuid-West-Vlaanderen verschansen. En zij zelf willen liever in de anonimiteit blijven. Maar hun collectie willen ze best wel eens tonen. Waarvoor dank! De ondertitel van Be-Part, namelijk het ‘platform voor actuele beeldende kunst in Zuid-West-Vlaanderen’, slaat dit keer dus niet op de kunstenaars maar wel op de kunstverzamelaars.

Op vraag van de stad Waregem ging curator Pascal Ronse (een van de curatoren van Paradise in Kortrijk) bij enkele lokale kunstverzamelaars op de koffie. Veel van de werken die nu in Be-Part te zien zijn, hingen enkele weken geleden gewoon letterlijk nog aan de haak in de living van deze privé-verzamelaars.

De selectie die hij uiteindelijk maakte, is zonder overdrijven uitzonderlijk.

In totaal zijn er niet minder dan 52 werken te zien van ronkende namen zoals Allan McCollum, Ugo Rondinone, On Kawara of Jonas Lund*. Ook onze landgenoten zoals Borremans (met het fragiele ’the Devil’s dress’), Delvoye (met zijn ludieke Strijkkwartet) of Tuymans (met zijn in tijden van corona gemaakte ingetogen aquarelle ‘Intermission’) zijn bijzonder goed vertegenwoordigd.

We kunnen niets anders zeggen dan dat we onder de indruk waren van de werken. Fingers crossed dat er een vervolg komt. Of het een aanrader is, absoluut!


What about the kids?

Met kinderen en tieners te doen? Opnieuw kunnen we volmondig ‘Ja’-zeggen. Je zal versteld staan hoe de jeugd openstaat voor kunst.


De waar, hoelang en hoeveel vraag

De expo loopt nog tot 28 november. Nadien gaan niet alleen de werken terug naar de anonimiteit van de livingmuur bij de verzamelaar maar sluit Be-Part in haar onderkomen aan de Westerlaan ook voor goed de deuren. Het pand, dat eigendom is van de provincie, wordt namelijk verkocht.

Be-Part zelf verdwijnt gelukkig niet! Als alles goed gaat, verhuizen zij naar de voormalige bioscoop in Waregem.

Tenslotte nog dit… de expo is gratis.

Wat houdt je nog tegen? 😉

* het werk ‘Belgium’ van de Zweed Jonas Lund dat je net aan de inkom ziet hangen, heeft nog een leuk verhaal dat we je niet willen onthouden. De artiest wilde met zijn reeks ‘strings attachted’ afzetten tegen het fenomeen van Flipping, waarbij werken snel worden gekocht en verkocht om op korte tijd veel geld te verdienen. Elk werk uit deze reeks heeft een tracker waarmee dat kunstenaar kan zien of de voorwaarde zoals op het werk duidelijk ( 😉 ) werd aangebracht, namelijk dat het enkel iemand uit België verkocht mag worden, vervuld is. Op zijn website kan je inderdaad ziet of de voorwaarde vervuld is. Grappig toch??

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: