Varen met de jarige Flandria is altijd een feest

Varen met de jarige Flandria is altijd een feest

Hoe leuk is het niet om een bekend plekje eens van de andere kant te bekijken? Je moet dat eens doen. Wedden dat je versteld zal staan waar en welke nieuwe details je zult ontdekken.

Zo kennen we de ‘landzijde’ van het hyperhippe Eilandje in Antwerpen al behoorlijk goed. De musea, het leuke Droogdokkenpark, de Naties, de al dan niet gedempte droogdokken, het Felix pakhuis, de Antwerpse Fluisteraar of een van de beelden van van Meighem, … we kennen het allemaal.

En ja, het Eilandje zit doorweven van stukken water en het noorden wordt opgeslorpt door de Antwerpse haven. Het prachtige havenhuis blinkt niet voor niets aan het eind van Kattendijkdok !

Maar wist je dat je het Eilandje ook eens van op het water kan bewonderen? Hoe leuk is dat!

 


Op rondvaart met de Flandria

Dat klinkt als muziek in de oren voor onze nieuwsgierige tieners.

Met onze beste zeebenen trokken we naar Antwerpen om aan de Londenbrug aan boord van de jarige Flandria te stappen. Jarig, inderdaad, wat Flandria wordt dit jaar 100 jaar !

We keken natuurlijk op voorhand op de site van Flandria wanneer er afvaarten zijn. Er zijn verschillende formules, met eten, zonder eten, happy hour, ochtendvaarten,… keuze genoeg. Wij kozen voor een vaart van om en bij de 90 minuten happy hour; inderdaad… de formule één drankje kopen, één drankje gratis.

Als we een raad mogen geven, vertrek zeker op tijd. Er kan niet gewacht worden op laattijdige passagiers. Logisch ook want een vaart door de haven doe je niet zomaar. En ja, wij misten bijna onze afvaart omdat we toch een tijdje moesten wachten aan een openstaande brug. Laat ons zeggen dat het een close call was, maar we geraakten aan boord en dat is het belangrijkste.


Matrozen tekenen present

Na de hartelijke begroeting door de matrozen (jawel, mét de gekende streepjes-t-shirt) kozen we een plekje op een van de dekken. Het werd het voordek en dat bleek het perfecte plekje om alles goed te kunnen zien. Waar we moesten naar kijken, werd ons tijdens de vaart keurig verteld door de gids. Nee, geen vooraf opgenomen bandje, maar een real life gids die dus inspeelde op wat er zich echt in de steeds veranderende haven afspeelde: een schip aan de ketting, loodsen, sleepboten, … niets ontsnapte aan het alziend oog van de gids.

 

En zo passeert eigenlijk de hele wereld aan stuur – en bakboord: Panama, Algerije, China, … noem maar op. De schepen kwamen van overal ter wereld.

Niet alleen de enorme schepen van dichtbij zien, kon de tieners boeien. Bruggen voor ons zien opengaan, de onderkant van de brug kunnen bewonderen, een schip zien af – of aanmeren, de oude droogdokken én de nieuwe droogdokken zien. Sprakeloos werden we ervan.


Tot aan de sluizen

We vaarden helaas De Schelde niet op. Na het opvangen van een glimp den de Boudewijnsluis, keerden we terug.

Eenmaal terug in het Kattendijkdok keken we verbaasd naar ons uurwerk. Jawel, de aangekondigde 90 minuten waren effectief op. De tijd gaat snel als je je amuseert.

 


Wat vonden de tieners?

Die waren laaiend enthousiast. We kunnen dus alleen maar aanraden om ook eens een afvaart te boeken.

 


Praktisch

Een ticketje koop je lekker makkelijk via de website van Flandria.

Vertrek dus zeker op tijd want haast en spoed is voor niemand goed. Het plan was om op de Rijnkaai-parking te parkeren maar de paniek sloeg toch licht toe toen bleek dat die parking tijdelijk ingeperkt werd. Gelukkig vonden we snel een plekje op de parking Hangar 26. Blijkbaar is het nogal onbekend dat die parking in het weekend gratis is. Als dat geen goede tip is, weet ik het ook niet 😉.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: