Op de grens tussen het Brugs Ommeland, de Kust en de Westhoek ligt het idyllische, rustige maar toch zeer verrassend Koekelare.
Wie Koekelare nog niet kent, moet er beslist eens naar toe. Voor elk wat wils, of je nu houdt van natuur of cultuur.
Het culturele deeltje hadden we eerder al eens bezocht. Nu was het tijd voor het natuur-gedeelte. Maar hey, Life begins at the end of your comfortzone, nietwaar?
En dat we onze eigen fietsen niet met de auto meekregen (wegens met te veel in het gezin en wegens geen fietsendrager 😉 ) kon niet langer als excuus dienen. De fietsen die huurden we gewoon bij de toeristische dienst. Lekker makkelijk !
Onze natuur-hotspots voor Koekelare:
Fietstocht
Een streek per fiets verkennen doen we helaas veel te weinig. Als gezin van 5 is het ook niet makkelijk om de eigen fietsen mee te nemen. Nu we hebben ervaren hoe makkelijk en leuk het is om ergens ter plaatse gewoon fietsen te huren, zullen we dit ongetwijfeld wel vaker doen.
Want eenmaal op een stalen ros en met de wind in de haren, kan je niet anders dan te genieten van de vergezichten die je al rijdend tussen de aardappel-, wortel- of spruitjesvelden gratis en voor niets krijgt.
Wij deden de uitgestippelde fietstocht van de zomerzoektocht ‘Koekeare op (be)zoek bij Diksmuide’; al beperkten we deze wel tot het grondgebied van Koekelare. Het deel op het grondgebied van Diksmuide zal voor een volgende keer zijn. Zoals gezegd…ken je pappenheimers… de volle 40 km zou een beetje te hoog gegrepen zijn voor de kinderbeentjes.
De fietstocht is een aanrader. Je kan ook niet verloren rijden. Je rijdt van knooppunt naar knooppunt. Makkelijker kan niet.
Het Motepark
Vlak achter de site van de brouwerij Christiaens op de markt van Koekelare, ligt het Motepark. In dit 6 ha grote park, vind je – naast enkele kunstwerken, ook een grote visvijver waar er steevast enkele vissers hun geluk aan het beproeven zijn.
Terwijl de kinderen groot of klein zich uitleven op de grote speelplein, konden de grote mensen hun kroost in de gaten houden vanop een van de vele bankjes onder de bomen. En voor de kinderen is er nog een extraatje, zij kunnen op zoek gaan naar het beruchte Motespook. Er werd speciaal hiervoor een speurtocht uitgestippeld. Keuze te over dus.
De Swal
Even buiten het centrum, ligt de klein natuurgebied met de unieke naam De Swal.
Het is eventjes zoeken naar de ingang van dit gebied maar je moet eigenlijk gewoon zoeken naar een klein poortje aan de kruising tussen de Swytswal en de Eikendreef. Klinkt eenvoudig en is het ook. Dit natuurgebied is eigenlijk een vochtige hoogweide waar tal van bloemen, planten en insecten allerhande hun habitat hebben.
Helaas waren we een paar weken te laat om het prachtige tapijt van orchideeën te bewonderen. Nu, ook zonder die orchideeën is het gebied een bezoekje waard.
Budopad in het Arboretum
In het Arboretum van Koekelare werd recent een Budopad aangelegd. Klinkt misschien niet bekend in de oren maar ‘budo’ verwijst eigenlijk de Japanse gevechtssporten en dit dekt meteen de lading van het pad. Het Budopad is een activiteitenpad geïnspireerd op deze Japanse gevechtsporten. Doorheen dit arboretum konden de kinderen zich uitleven op de verschillende stopplaatsen: klimmen als een kungfukat; sluipen als een wezel; trappen tegen een boom als een echte karatekid;… Heel leuk om doen!
Nog leuk om te weten: In dit arboretum, dat pas na de 2de wereldoorlog aangelegd ter vervanging van het door die oorlog teloorgegane Arboretum van Vloethemveld (je weet wel, daar waar verdoken in de bossen ooit een oorlogskamp was. Helaas zijn we ze nog niet in geslaagd om dit te bezoeken), zouden wel 140 boomsoorten staan. Nee, wij hebben ze niet geteld…
Leuke mix van natuur en cultuur
Het was niet de eerste keer dat we naar Koekelare gingen. Eerder bezochten we ook al de 2 zeer interessante musea die je kan vinden op de site van de oude brouwerij Christiaens, dus pal op de markt van koekelare.
We kunnen die enkel maar zeer warm aanbevelen. Ze snijden beide een uniek onderwerp aan.
- Fransmansmuseum
In dit recent vernieuwde museum wordt het zeer interessante verhaal verteld van de Belgische seizoenarbeiders die in de jaren 60 van de vorige eeuw naar Frankrijk trokken om daar vooral in de suikerbietencampagne te werken.
Het verhaal van de Godverdommes of de fransmannen wordt heel bevattelijk weergegeven. Het verhaal van deze arbeiders krijgt extra kleur door de verhalen die via de audiogids worden verteld.
Wij als Kortrijkzanen kennen natuurlijk wel het niet te negeren standbeeld van de Sjower aan de E17, maar in het Fransmansmuseum kwamen we nu het verhaal achter deze grensarbeider te weten; een verhaal van hard labeur, van afzien en zelfopoffering.
En voor de liefhebbers is er nu tot het eind van deze maand een tijdelijke tentoonstelling over de West-Vlamingen in de Tour de France.
Wij gingen er eerder al eens naar toe. Lees hier wat we er van vonden.
- Käthe kolwitzmuseum
Käthe Kolwitz is natuurlijk een naam die klinkt als een klok. Het verdriet dat deze moeder heeft moeten dragen door het verlies van haar zoon is heel beklijvend weergegeven is het overbekende standbeeld van het treurend echtpaar op het kerkhof van Vladslo. Maar in Koekelare kan je heel wat houtskooltekeningen van deze getormenteerde kunstenares aanschouwen.
Deze tekeningen, samen met het verhaal van haar lijden, blijft aan de ribben kleven.
We gingen eerder al eens op bezoek in dit museum. Een aanrader. Meer lees je hier.
WAT VONDEN WE ERVAN
Koekelare heeft ons bijzonder aangenaam verrast. Het is een aanrader voor een dagje uit in de Westhoek.
Inspiratie voor deze uitstap haalden we op Riebedebie. Meer inspiratie voor uitstappen in Vlaanderen en Brussel vind je ook op deze site.