Wandelen in de voetsporen van Stijn Streuvels – Ingooigem (6.7 km)

De vraag van 1 miljoen

Het lijkt wel de vraag van één miljoen: hoe kan je dicht bij huis een instant provencevakantie-gevoel krijgen?

Het lijkt misschien niet mogelijk en toch is dat hetgeen we vonden. Nee, we liepen niet door velden vol lavendel of doorheen eindeloze lanen met cypressen maar tussen de goudkleurige graanvelden, het idyllische glooiend landschap en de wandelpaadjes omgeven door ruisende loofbomen. We kwamen dus toch dit in de buurt; of zo voelden wij het toch en dat is al veel.


Ijvegem

Waar vonden we dit? Niet zover bij ons vandaan aan de voet van de Vlaamse Ardennen, in Ingooigem, in de volksmond beter bekend als Ijvegem.

Daar op de grens tussen Oost – en West-Vlaanderen, is het best wel rustig. En het is net die rust en die schone natuur die zo een aantrekkingskracht had op Stijn Streuvels. Inderdaad, de in het Kortrijkse Heule geboren vernieuwer uit de Nederlandse letterkunde woonde niet minder 60 jaar in het nu overbekende schrijvershol, het Lijsternest. En we kunnen hem geen ongelijk geven.

 


6.7 km rust

Het is net aan dit Lijsternest dat de wandeling met de voor de hand liggende naam ‘Streuvelswandelroute’ begint. We kozen er voor om enkel de wandeling te maken en niet binnen te springen in het museum. Dat zal voor een andere keer zijn. Toegegeven, er zijn slechtere plekken om je terug te trekken om je tot het schrijverschap te bekeren.


Terug naar de natuur

Al van bij de eerste stappen op de 6.7 km lange wandeling, kwamen we midden in het platteland terecht.

En dat het een prachtige streek is, is niet gelogen Over ontelbare grind – en tegelpaden verkenden we het glooiend landschap van Tiegemberg. De wandelroute bracht ons op paden waarvan we niet wisten dat ze bestonden, tot het moment dat we ervoor stonden; verborgen paadjes dus. We wandelden tussen boomgaarden, akkers vol graan, kool, aardappelen of opschietende maïs. Ook de koeien en schapen waren hier en daar van de partij.

Kortom, we vonden alles wat we nodig hadden om op een vrijdagavond tot rust te komen. Geen wonder dat Stijn Streuvels in dit landschap de nodige inspiratie voor zijn klassiekers vond.

 


En over die Streuvels…

We dachten de man toch wel wat te kennen, maar moesten toch toegeven dat we hem enkel bij naam kenden en enkele van zijn klassiekers aan zijn naam kunnen koppelen.

Maar nu weten we wat meer! Wist jij dat…

  • hij in Heule geboren was?
  • hij eigenlijk bakker van opleiding was?
  • hij in 1871 geboren is, dus midden de Duits-Franse oorlog?
  • hij niet minder dan 13 keer genomineerd werd voor de nobelprijs Literatuur?
  • zijn oom Guido Gezelle was?
  • hij niet als Stijn Streuvels geboren is maar gewoon als Frank Lateur?
  • hij door zijn schrijfstijl op een lijn geplaatst wordt met Zola en Tolstoj?
  • hij 98 jaar geworden is?
  • Zijn graf net naast de kerk van Ingooigem te vinden is, net naast dat van Hugo Verriest, die andere schrijver…

Misschien toch wel hét uitgelezen moment om enkele van zijn klassiekers te doorploegen…

 


Wat vonden we ervan?

We waren bijzonder aangenaam verrast over de afwisseling die we te zien kregen op de wandeling. Het blijft toch verrassend hoe er achter een drukke steenweg, een wereld van rust, akkers, weiden, bospaden, tegelpaden, schapen en koeien, kan opengaan. En dat je hier en daar bij bijzondere plekjes of woningen wat extra informatie krijgt, is natuurlijk mooi meegenomen.

Leuk is ook dat je hier en daar voor een uitbreiding kan kiezen. Zo kan je het prachtige Sint-Arnolduspark binnengaan of kan je een bezoekje brengen aan het Lijsternest. voor elk wat wils dus.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: