Hossen in (en rond) de bossen van Groenhove – Torwoud (Torhout)

Flashback

Het was alweer jaren geleden dat we nog eens in het domein Groenhove in Torhout gewandeld hadden. De site had ons toen gefascineerd. Niet alleen omdat het er zo rustig was, maar ook – en niet in het minst – omdat de 33 hectares bos een zeker mysterie uitstralen.

Wisten wij toen dat dit domein echt wel een hele geschiedenis achter de kiezen had.


Flashforward

Flashforward naar vandaag.

Recent lazen we dat deze site een van de 18 sites is die deze zomer door Brugse Ommeland als ‘verborgen’ plekjes in de kijker zou worden gezet, vonden we het hoog tijd om er nog eens naar toe te trekken.

 

Het is moeilijk te geloven dat deze rustige groene long enkele decennia geleden een en al leven moet geweest zijn. Als je het weet, kan je ze niet meer wegdenken: de rondhossende, kwebbelende zusters.

Groenhove was namelijk in de jaren 50 van vorige eeuw een ontspanningsoord voor religieuzen, enkel vrouwelijke welteverstaan. Vandaar ook de naam Virgo Fidelis (de Trouwe Maagd). In dit domein konden de zusters ervaren hoe het was om op vakantie te zijn. En, eerlijk gezegd, deze zusters hadden niets te kort. Niet alleen vonden zij hun ontspanning in het prachtige bos, maar ook in het amfitheater, op de speciaal aangelegde roeivijver, de tennisterreinen maar ook in het 40×60 m openluchtzwembad. En het is dit zwembad dat jaren geleden onze fascinatie voor deze site en haar geschiedenis aangewakkerd heeft.

Geef toe, je kan het moeilijk normaal en alledaags noemen om midden in het bos een prachtig, ietwat vervallen (maar bijzonder charmant) zwembad te zien liggen.

De geschiedenis van het domein gaat zelfs nog verder: van jachtdomein over ziekenboeg voor Duitse soldaten in de Eerste Wereldoorlog tot depot in de Tweede Wereldoorlog, maar daar is niets meer van te zien.


Nieuwe wandelingen

Uit de vier gloednieuwe wandelingen kozen wij voor het Keverpad waarbij we de rode driehoekjes moesten volgen, lekker makkelijk!

Deze 7,5 km lange wandeling bracht ons eerst naar Torwoud. Dat dit recent aangelegde speelbos eigenlijk een overstromingsbekken is, vergaten we onmiddellijk. De wereld is duidelijk ook hier de speeltuin voor de kinderen, ongeacht hun leeftijd. En als deze speeltuin dan nog eens op zo een prachtige manier aangelegd is, is het niet verwonderlijk dat het niet eenvoudig was om de kinderen daar vandaan mee te krijgen. Laat ons zeggen dat onze wandeling dus begon met een heuse tussenstop… en dat vond geen van ons erg 😉


Trage wegen doen het altijd!

Eenmaal de eerste energie – letterlijk – verspeeld was, konden we aan het echte werk beginnen.

De wandeling bracht ons via de zo geliefde trage wegen rond het bos, over (gelukkig in mindere mate) geasfalteerde wandelpaden in het bos maar ook dwars over typische bospaden. Het doet altijd goed om in het groen wat rust te vinden en wat energie bij te tanken. En die energie konden de kinderen terug kwijt op het speelterrein aan het eind van de wandeling. Het moet gezegd… de 7,5 kilometers waren afgewandeld zonder dat we er erg in hadden.


Hét zwembad

We hadden dus zeker nog wat energie over om ook nog eens dwars door Groenhove te wandelen. Dit moet je zeker doen want enkel zo passeer je het fameuze zwembad. Nee, zwemmen kan je er niet meer sinds zuster Raymonde ergens in de jaren ’60 (of ’70) er verdronk, maar je kan er genieten van het zicht van de grazende schapen aan de rand van het zwembad. En als vanzelf denk je er de zwemmende dames wel bij.


Beschermde architectuur

Trouwens, toen wij gingen was het gigantische oude kloostergebouw (nog) niet open maar dit lijkt ook dit de moeite te zijn om bezoekje aan te brengen. Het vakantieverblijf is gebouwd in de typische jaren ’50 stijl (some hate it, some love it). En als uitsmijter nog dit: voor de bouw van de kapel van het klooster werden zogenaamde ‘moefen’ van de Abdij Ter Duinen uit Koksijde gebruikt… of hoe de ene uitstap vaak ongewild en onverwacht overvloeit in de volgende uitstap. We like.


Wat vonden we ervan?

Niet alleen het domein Groenhove is een bezoekje waard, maar het speelbos ‘Torwoud’ is ook zeker een aanrader. En hou je van een stukje geschiedenis, dan zal een wandeling door de bossen van Groenhove zeker die extra dimensie krijgen. Doen.

We zijn dan ook bijzonder benieuwd naar die 17 andere verborgen parels van het Brugse Ommeland!


In de buurt

Als je na het ravotten in de bossen van Groenhove nog tijd en energie over hebt, kan je natuurlijk nóg iets leuks in de buurt meenemen, zoals onder meer:
Kasteel van Wijnendaele; Koekelare ontdekken; Het treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: