Waarom Warschau ook met tieners een must-visit citytrip bestemming is

Waarom Warschau ook met tieners een must-visit citytrip bestemming is

Ben je een geschiedenisfanaat, een cultuurliefhebber of gewoon een reiziger op zoek naar een unieke ervaring, dan moet je beslist Warschau eens bezoeken. Deze bruisende Poolse hoofdstad, met zijn tumultueuze geschiedenis, levendige cultuur en adembenemende verrassend moderne architectuur, zal ook je tieners écht bekoren tijdens deze leuke citytrip. In de vier dagen die we in deze stad vertoefden, werden we elke seconde verrast door de veelzijdigheid van de stad. We geven heel graag onze tips hoe een bezoek aan deze stad met tieners onvergetelijk wordt.


Warschau in een super-notedop

Warschau werd tijdens en na WO II letterlijk (maar echt letterlijk) in puin en as gelegd. Het is dan ook logisch dat de stad nu bezaaid ligt met herinnering aan dit heavy verleden: de oorlog, de holocaust, de vernietiging van het getto en de uprising zijn verhalen die nooit ver weg zijn. Het zijn ook de verhalen waar je even dieper op in moet, wil je de stad (en de inwoners) echt proberen te begrijpen.

Warschau heeft zich dus moeten heropbouwen en heruitvinden.

Letterlijk.

Verschillende keren zelfs.

Want na de oorlog kwamen de Communisten. Ook zij drukten hun stempel op de stad (al probeert men die sporen nu (helaas voor ons als geschiedenis freaks) zoveel als mogelijk uit te wissen)

Met de moderne hoogbouw en de vele nieuwe woonblokken aan de rand van het centrum, is de zogenaamde gentrificatie stevig bezig. Dit betekent dus inderdaad dat je echt wel moet zoeken om nog communistische overblijfselen te vinden. Warschau is duchtig bezig een nieuw evenwicht te vinden en dat maakt de stad toch bijzonder boeiend.    


Inhoud artikel

1| Musea
2| uitzicht van op de oudste skyscraper van de stad
3| flaneren op de Bulwary nad Wisłą
4| kijk binnen!
5| beelden en graffiti
6| al fietsend door de stad
7| oude stad
8| wijk Praga
9| urbexen is altijd fijn


1| Musea

We zijn wie we zijn. Een goed museum gaat er altijd in. Warschau telt enorm veel musea dus moesten we kiezen. De musea die we er uit pikten, zijn echte pareltjes.


Museum Polin

In het POLIN Museum, architecturaal een uitblinker, word je ondergedompeld in de rijke en levendige geschiedenis van de Joodse bevolking in Warschau. Elke stap in het museum onthult een nieuw verhaal, elke glimp vangt een andere periode. De audiogids (Engels) vertelt ondertussen het verhaal waardoor het makkelijk is om doorheen alle uitgewerkte scènes je weg te blijven vinden (neem dus zeker de audiogids). Het moet gezegd, de nieuwe musea in Warschau (en bij uitbreiding in Polen) zijn één voor één fantastisch in hun enscenering waardoor ook moeilijke thema’s voor de tieners verteerbaar zijn. Ook de audiogidsen zijn qua inhoud, stem en werking onberispelijk!

Link naar de website van Museum Polin


Neon museum

Neon signs maakt deel uit van de geschiedenis van Warschau. In de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw werden traditionele reclameborden massaal ingeruild voor neonreclames. Zij moesten de stad, die toen nog in puin lag, letterlijk terug licht te geven. Uiteindelijk werd het regime een bijzonder koele minnaar van de neons. De vrolijke kleuren moesten gedoofd worden en de installaties raakten in verval. Insert het Neonmuseum dat er een levensmissie van gemaakt heeft om zoveel mogelijk neonreclames van de sloophamer te redden. En dat is hen aardig gelukt. Dit unieke museum is een echte aanrader om te doen in Warschau! Voor de tieners was het in elk geval een voltreffer. (Ook de locatie van het museum heeft zijn charmes. Je vindt het Neonmuseum namelijk op een oude fabriekssite.)

Link naar de website van het Neon Museum


Warsaw Uprising Museum

Dit is een museum dat we eigenlijk ook zouden gaan bezoeken. Het vertelt het verhaal over het een van de grootste littekens van de stad, namelijk de opstand op 1 augustus 1944 van bijna 20.000 soldaten van het Poolse leger tegen de Duitse bezetter. De opstand werd door de bezitter hardhandig neergeslagen waarop de Russen, die aan de andere kant van rivier de Wisla stonden te wachten, de stad innamen. Van de drop in de regen dus… We gingen uiteindelijk niet naar het museum omdat we het verhaal over de ‘uprising’ her en der in de stad en in andere musea al tegengekomen waren. Laat ons zeggen, je kan dit verhaal niet ontlopen. 

link naar de website van het Warsaw Uprising Museum


2| Uitzicht van op de oudste skyscraper van de stad

Warschau is verrassend genoeg een stad vol hoogbouw. Je kan dus op verschillende plekken in de stad genieten van de skyline over Warschau.


Pałac Kultury i Nauki

We kozen een speciallekes uit: het Pałac Kultury i Nauki.

Het imposante Paleis van Cultuur en Wetenschap is een bijzonder genereus geschenk van Rusland aan Polen. Net daarom gaan er steeds meer stemmen op om, in een poging om zich los te rukken van hun communistisch verleden, deze landmark te slopen. Anyway, tot dat moment heb je op de 30ste verdieping een spectaculair zicht. (jawel, met een lift te doen 😉 – dus perfect te ‘verkopen’ aan de kroost) Niet alleen voor het uitzicht moet dit gebouw zeker op je lijstje staan, maar ook de communistische architectuur maakt een bezoekje meer dan waard.

link naar dit paleis voor cultuur en wetenschappen  


Op het dak van de unief

Een andere aanrader is een wandelingetje op het dak van de universiteitsbibliotheek. Het is een beetje zoeken naar de ingang maar eenmaal gevonden kan je genieten van dit originele groen dak. Het is best leuk om er eens op te lopen (en het is natuurlijk iets speciaal) maar als je enkel voor het uitzicht gaat, zal je misschien wat ontgoocheld zijn. #justsaying  

Link naar de universiteitsbibliotheek


3| flaneren op de Bulwary nad Wisłą

Bulwary nad Wisłą aka de betoverende promenade aan de oevers van de Wisła.

Met groene plekken en zelfs her en der een streepje ‘strand’ (mét speeltuintje) pal naast de kabbelende rivier, is deze recent aangelegde boulevard het favoriete plekje voor wandelaars, joggers en fietsers. Er zijn trouwens tal van plekjes om iets te drinken. We gingen de rivier over want in deze bossen ligt niet alleen de zoo van Warschau maar ook een heel leuk hoogteparcours. #puntengescoordbijdetieners  


4| kijk binnen!

Het klinkt misschien onbeleefd en not done en tóch moet je het doen.

Als een voordeur van een typisch oude woonblok openstaat, kijk dan zeker eens binnen. De voorportalen van deze authentieke gebouwen zijn ronduit fantastisch. Ze stralen het oude Polen uit. Vaak is er bij de oude woonblokken een binnenplein(tje) waar je zeker ook eens moet gaan piepen. Met wat geluk vind je er een verborgen kapelletje. Mocht je het nog niet weten, de Polen zijn ongelofelijk gelovig. Op haast elke hoek van de straat (in de stad én in het platteland) vind je kapelletjes, heiligenbeelden of kleurrijk versierde kruisen. (ook de kerkhoven zien er elke dag uit zoals bij ons op 1 november). De kapelletjes die op de binnenpleinen van woonblokken te vinden zijn, werden destijds stiekem gebouwd omdat de Russische bezetter dit niet toeliet. En zo loopt de stad overvol van de petites histoires.


5| beelden en graffiti

Het zal je écht geen moeite kosten om knappe beeldhouwwerken en indrukwekkende muurschilderingen en prachtige gevels doorheen de stad te vinden. Zoek zeker ook op de grond naar de plek waar de muur van het getto ooit stond of ga op zoek naar de plek waar de voetgangersbrug ook beide delen van het getto verbond.

Weet ook dat het adagium: ‘een dag niet in de ogen van Paus Johannes Paulus gekeken, is een dag niet geleefd’, in Polen letterlijk te nemen valt 😉 .

Het werd een leuke wedstrijd onder de tieners om opnieuw de paus te spotten of als eerste leuke streetart te zien.


6| al fietsend door de stad

De stad met de fiets verkennen, moet zeker op je lijstje staan. Warshau heeft meer dan 700 km aan uitgebouwde afzonderlijke fietspaden. Veilig is het dus zeker. In de binnenstad zijn die fietspaden er niet altijd. Zijn ze er niet, moet je blijkbaar op het (brede) voetpad fietsen. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het lukt wonderwel. Wij huurden trouwens (heel degelijke) fietsen voor amper 14 EUR. Er zijn trouwens gewone fietsen én e-bikes ;-).


7| oude stad

In Warschau heb je verschillende wijken. Er is enerzijds de hoogbouw in het Śródmieście Północne, het economische centrum aan het Paleis van Cultuur en Wetenschap (waar het Pałac Kultury i Nauki ligt). Anderzijds heb je ook de oude stad waar je heerlijk kan kuieren door de typische steegjes. Dit centrum is trouwens Unesco erfgoed. 


8| wijk Praga

Een andere leuke wijk is dus Praga.

Deze wijk is een van de oudste wijken van de stad. Deze wijk zou als enige overeind gebleven zijn na WOII. Het is dus hier in deze wijk dat je de oude woonblokken vindt. Vele van de oude pakhuizen zijn inmiddels wel tot hippe plekjes omgebouwd. Zo is er Soho Factory, maar ook de oude Vodka fabriek Praga Koneser Center (waar je nu kan shoppen en lekker kan eten).

Deze wijk is een iets ruwere wijk van de stad waar de roep om het oude te vernieuwen op dit moment het luidst roept (en dit brengt de nodige protestgrafitti met zich mee).


9| urbexen is altijd fijn

Omdat Warschau resoluut komaf lijkt te willen maken met hun communistisch verleden, is het geen evidentie om nog restanten te vinden. Vind je die toch, dan zijn die vaak in vervallen toestand. Zo vonden wij o.a. het Stadion treningowy RKS SKRA (Sportowy Klub Robotniczo-Akademicki aka ‘Sports Workers’ and Academic Clubs). De piste is recent nog  opnieuw aangelegd maar de vervallen tribune en de gebouwen zijn inmiddels om veiligheidsredenen omheind. Deze site is een voorbeeld van het naoorlogse Poolse modernisme. Best knap om te zien.    

Ook het kerkhof van het Rode Leger is best interessant om eens op te lopen. Het is alvast – als we de staat van het kerkhof mogen geloven – duidelijk niet de meest geliefde plek voor de Polen.


Waar overnachten?

We verbleven in een hotel Hampton by Hilton in de wijk Mokotov. (vreemd genoeg was het goedkoper om op hotel te verblijven dan om een appartementje te boeken.)  

Waar eten?

Vermijd de ketens, er zijn genoeg alternatieven die (spot)goedkoop én lekker typisch Pools eten serveren. Wil je een supersnelle bite, dan kan je zelfs in een Zabka binnen om een lekkere hotdog te eten (voltreffer voor onze jongste).


Conclusie

Ga gewoon. Neemt de tieners op sleeptouw door Warschau (of laat hen jullie op sleeptouw nemen – dat is ook altijd fijn.) Warschau zal niet ontgoochelen. Natuurlijk kan je de woelige geschiedenis niet vermijden. En dat geldt ook voor het feit dat de Polen dwepen met hun Johannes Paulus II. Polen zijn misschien wat stug in omgang maar dit is hun manier van doen. No hard feelings. De taal… niets wat Google Lens en konsoorten niet kan oplossen 😉.

One thought on “Waarom Warschau ook met tieners een must-visit citytrip bestemming is

  1. de duidelijke tekst en de prachtige foto”s bewijzen hoe je genoten hebt ,van jullie Warchau-reis.Op een voor iedereen aangename, interessante en leerrijke manier werd Warchau in de kijker gezet. PRACHTIG

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: