Klein maar fijn in West-Vlaanderen. 9 toptips ( deel 1)

Klein maar fijn in West-Vlaanderen. 9 toptips ( deel 1)


 

De corona heeft het ons wel geleerd, of minstens nog eens serieus doen beseffen: we hebben het voorrecht in een land te wonen waar er veel te zien is. Zowel op vlak van natuur, cultuur of geschiedenis zijn we eigenlijk rotverwend.

Heel veel van die kleine maar o-zo fijne plekjes blijven nog maar al te vaak ten onrechte in de schaduw van de grote toeristische trekpleisters.

Ook deze plekjes verdienen het om even in de belangstelling te staan. Wij zetten dan ook heel graag eventjes onze spotlight op deze pareltjes in elk van de provincies.

Waar kunnen we beter beginnen dan in onze eigenste provincie, West-Vlaanderen.

De provincie van de noeste werker (zo zeggen ze toch), de provincie van ‘kjère kjè were‘ of van ‘we goan ne kjè tzwin dur de bietn joagn’. Het sappige West-Vlaanderen dus.

Een overzichtje*. En…. vergeet niet te genieten, hé.


1. Kasteel van Wijnendale

Soms liggen de historische plekjes zo voor je neus zonder dat je het goed en wel beseft. Het pittoreske Kasteel van Wijnendale in Torhout is er zo eentje.

Het is in deze waterburcht dat in de Tweede Wereldoorlog de kiem voor de koningskwestie werd gelegd. Het zou ook in de bossen rond het kasteel zijn dat Maria van Bourgondië de fatale val van haar paard maakte.

Een audiogids neemt je mee doorheen het kasteel (niet volledig want het is nog een bewoond kasteel) en vertelt deze en nog andere bijzondere verhalen.

Extra tip: het kasteel ligt in een bosrijk gebied. Ideaal dus voor een wandeling. En als de restaurants terug open zullen zijn, moet je zeker eens naar het Heuvelhof gaan. Daar hebben ze super lekkere wafels 😉

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website van het kasteel

 


2. Lange Max

Het Lange Max museum in Koekelare is een bijzonder museum. De naam verklapt het al: hier staat Lange Max, een enorm Duits kanon uit WO1, centraal. Waarom? Simpel, omdat de 77 ton zware Lange Max daar stond. Het museum is er dus rond gebouwd. De Duitsers hadden het plan opgevat om met dit kanon Ieper én het 44 km verder liggende Duinkerke te vernietigen… Meer over het hoe, waarom en wat krijg je via een audiogids te horen. Wil je nog meer informatie, dan zal de privé eigenaar van het museum je alle antwoorden op je vragen met plezier geven.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website van het museum

 


3. Hippo.war

Wie Waregem zegt, zegt Waregem Koerse. De liefde voor de paarden en de paardensport gaan hand in hand met deze stad. Waregem is dan ook de uitgelezen plaats voor een klein maar fijn museum over de rol van de paarden in de oorlog. Zeker de moeite. Naast de vaste tentoonstelling is er ook steeds een wisselende tijdelijke tentoonstelling.

Het museum vind je aan de – hoe kan het ook ander – hippodroom en is gratis toegankelijk.

En als je dan toch in Waregem bent, moet je beslist eens stoppen bij het Amerikaans kerkhof. Je weet wel: dat kerkhof waar ook Obama eventjes halt gehouden heeft bij zijn bezoek aan België.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website van het museum

 


4. Kemmelberg – Commandobunker

Voor een bezoekje aan een uiterst geheime commandobunker van de Navo moet je in het prachtige Heuvelland zijn. Niemand had ooit kunnen denken dat dit belangrijk zenuwcentrum uit de koude oorlog onder de grond in het anders zo rustige Heuvelland zou verborgen zitten. En net daarom is die wellicht daar. Uiteraard is de bunker nu niet meer operationeel en kan je hem bezoeken. En de bunker, die ligt er bij zoals de laatste man hem verlaten heeft. Zelfs het nog niet volledig opgerookte pakje sigaretten is er blijven liggen. Absolute aanrader.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website van het museum

 


5. De Panne – Leopold I

Wist je dat het in deze badplaats in het uiterste westen van de Belgische kuststrook, was dat de eerste Koning der Belgen, Leopold I zijn eerste voet op Belgische bodem zette. Je weet wel, nadat hij uit Engeland over het strand uit Calais hierheen gezonden werd. Dus, op het moment dat hij zijn hielen in het zand in De Panne zette, was hij feitelijk nog geen Koning. Hij was op weg naar Brussel om daar de eed af te leggen. En in De Panne staat terecht een groot monument om dit historisch gebeuren te gedenken.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website van het museum

 


6. Plugstreet Memorial 14-18

Het is een randgevalletje om dit memorial op te nemen in de lijst voor de provincie West-Vlaanderen. Het dorp van de betreurde Frank Vdb ligt namelijk in een Waalse enclave in West-Vlaanderen.

Maar zeker een bezoekje waard omdat het toch verbazend is hoe er met een beperkte hoeveelheid objecten, toch een pakkend verhaal verteld kan worden; het verhaal van de soldaat en de burgerbevolking. En als je je afvraagt waarom het memorial de vorm van een piramide heeft. Wel, dat zou verwijzen naar de vorm van de tenten van de soldaten van destijds.

Naast het Memorial ligt het imposante Brits Memorial van Ploegsteert waar niet minder dan 11.500 onbekende soldaten worden herdacht.

Extra tip: in de streek rond Ploegsteert kan je mooie wandelingen maken.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website van het museum

 


7. Groenhove / Torwoud

Uiteraard zijn er tal van mooie groene plekjes in West-Vlaanderen. We halen er heel graag het domein Groenhove in Torhout uit. Waarom? Gewoon om het fijn is om te lopen op de plekje die enkele decennia geleden exclusief voorbehouden waren voor de nonnetjes die er vakantie hadden. Hier en daar vind je leuke restanten uit die tijd. Zoek bijvoorbeeld maar naar het openlucht zwembad met de omkleedhokjes. Je krijgt toch een klein beetje een urbex-gevoel (zonder dat het onveilig wordt).

En naast dit domein ligt sinds een klein jaar een speelparadijs voor de kinderen: Torwoud.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website 

 


8. Menenwald

Je kan natuurlijk West-Vlaanderen niet verlaten, zonder een oorlogskerkhof te bezoeken. Helaas ligt het landschap in de Westhoek er flink bezaaid mee. Als we een begraafplaats mogen aanraden zouden we zeker dit Duits Kerkhof aanraden. In tegenstelling tot de Britse begraafplaatsen loop je vaak alleen op Duitse kerkhoven. Op deze site op de grens van Menen en Wevelgem, loop je onder de oude afhangende kastanjebomen tussen niet minder dan 48.000 gesneuvelde soldaten. Dit maakt dat Menenwald de grootste Duitse militaire begraafplaats in in Europa. Het zicht alleen al doet je verstommen. Deze deels in het gras verzonken grauwe gedenkstenen bevatten steevast de naam van minstens tien jonge soldaten. Er zijn nooit winnaars in een oorlog, zoveel is zeker.

Extra: er zijn in de buurt natuurlijk nog een aantal andere Duitse oorlogskerkhoven. zo is het het Studentenfriedhof in Langemark of het Kerkhof in Vladso waar je het Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz kan vinden.

Meer weten: hier kan je over ons bezoekje lezen.

Meer info: website 

 


9. Cordoba

Ja, in West-Vlaanderen hebben we bergen. Meerdere zelfs, echt waar. We hebben de Rode Berg, de Zwarte Berg, de Kemmelberg, … noem maar op. Juist, wij noemen het bergen, maar het zijn niet veel meer dan heuvels. We moeten bescheiden zijn. Dit neemt niet weg dat het een prachtige streek met op de flanken van de ‘bergen’ ontelbare hoeveelheid wijnranken. (zo bescheiden zijn we dan toch weer niet)

En in de bergen heb je natuurlijk een kabellift. Het is niet anders in Heuvelland. Voor een unieke ervaring moet je naar de Cordoba-zetellift gaan. Na het mogelijks overwinnen van wat hoogtevrees in deze stoeltjeslift, krijg je wel een schitterend zicht over de wijngaarden van het domein Entre Deux Monts, tussen de 2 bergen dus, de Vidaigneberg en de Baneberg.

Meer info: zie hun website

 


Voila, Negen plekjes. Voor elke dag van de komende krokusvakantie een ideetje.

Weet jij nog een verborgen plekje in West-Vlaanderen waar we zeker eens naar toe moeten, laat het ons dan gerust weten !

En vergeet niet te genieten …

 


*dit is natuurlijk maar een beperkte selectie. Dit zijn enkele kleine(re) maar heel fijne locaties die zeker het bezoeken waard zijn. Natuurlijk zijn ook de andere plekjes het bezoeken waard maar die andere plekken komen sneller in je vizier. Klik hier om andere plekjes in West-Vlaanderen te vinden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: