When in Zagreb…

Spreken we over Zagreb, dan is het meestal in de combinatie met Dinamo en is het iets over voetbal. Om maar te zeggen dat we eigenlijk niet veel over deze hoofdstad van Kroatië wisten.

De stad lag op onze route naar Sarajevo. 1 + 1 maakt…. Het stond dus in de sterren geschreven dat we die stad niet zomaar voorbij zouden rijden. En zo geschiedde.

Aangezien alles in de voorbereiding zit, bekeken we toch eerst eventjes op het web om te zien wat we er zouden kunnen bezoeken. Alles gewikt en gewogen, beslisten we om één nachtje in Zagreb te blijven. Het werd dus een blitzbezoek maar uiteindelijk zou het – voor ons – voldoende zijn.

 

Net zoals je het merkt wanneer je de grens van Kroatië voorbij rijdt, merk je het ook als je Zagreb binnenrijdt. Dit land heeft de laatste decennia een enorme weg afgelegd. Van een onderdeel van het vroegere Joegoslavië met bijhorende dictator tot een van de eerste landen die zich onder het juk van de nazaten van Tito afscheurde.

Het lijkt ons een land te zijn dat nog altijd een beetje naar haar eigen identiteit aan het zoeken is.

Het was ook voor ons wat aftasten… we waren overstelpt geweest met verhalen over hoe het destijds achter het ijzeren gordijn aan toe ging. Wacht, achter het ijzeren gordijn? Klopt dit wel? (een vurige discussie met allerlei argumenten in het gezin kende geen einde)  Het werd dus alweer een sprong in het onbekende dus, zalig genieten is dat !

We hadden een stadswandeling gevonden die ons doorheen de ganse oude stad aan de Sava zou leiden en die ons beloofde om alle belangrijke plaatsen aan te doen.

Het blijkt een stad in volle groei te zijn maar die toch stap voor stap probeert een moeilijk verleden van zich af te schudden. Het is een stad van uitersten, uiterst modern tegenover restanten uit het Oostblok.

Aangezien de stad duidelijk nog wat zoekend is, is die eigenlijk nu nog wat braaf en wordt vooral geprobeerd de toeristen warm te maken met een bloeiende horeca. En dit is ook wat je in Zagreb kan verwachten.

 

Waar verbleven we?

We verbleven in een appartement op de flank van het Medvednicagebergte (berengebergte) in het Noorden van de stad.

Aangezien het centrum van de stad misschien wel niet echt een realistisch beeld gaf van the real Zagreb, was het eigenlijk wel interessant om net buiten het centrum in een woonwijk, tussen de echte Kroaten een nachtje te verblijven.

Aanrader of niet?

Zagreb is een leuke stad om eventjes in rond te wandelen en om een hapje te eten. Voor een heuse citytrip, lijkt er ons een beetje te weinig te bezoeken.

Previous: #roadtripsummer2019; First Impressions; When in Munich; When in Salzburg;
Next: Sarajevo*
in dezelfde roadtrip: Ljubliana* / Milaan* / Dijon *

(*die komen er nog aan)

 

Geef een reactie

%d