When in Salzburg…

When in Salzburg…

Mozart

Mozart, Salieri, Constanze, en al hun vrienden en vijanden worden heel vaak in een adem genoemd met verschillende steden zoals Praag of Wenen, maar ook met de geboortestad van Mozart, Salzburg.

Je valt dan ook niet van je stoel als je ziet dat deze stad gedrenkt is in de nagedachtenis van deze bijzonder getalenteerde componist. Niet alleen kan je zijn geboortehuis of zijn woning aan de Makartplatz bezoeken, maar je kan er ook mozartbollen verorberen of een hapje eten in het Mozartcafé. Je kan er zelfs over de Mozartsteeg de Salzach oversteken. Zelfs het tapijt van ons hotel had de print van de musicus; om maar te zeggen….Ze zijn er vol van Mozart…

En toch gingen we niet naar Salzburg om ons te laten onderdompelen in het leven en welzijn van Mozart. We zagen uiteraard de verschillende plaatsen, maar dat was en passant. Wij zochten naar de andere mooie plekjes in en rond de stad aan de Salzach.


Onze Hotspots

Stadswandeling

Salzburg voelt helemaal niet aan als een grote stad / grootstad (en toch is het met zo een 150.000 inwoners de vierde grootste stad van Oostenrijk).

Door het kleinschalige karakter is het mogelijk om alles te voet af te leggen. En dit werd ons ook zo aangeraden want niet alleen is het haast onmogelijk om de binnenstad met de wagen te bereiken, de parkings schijnen er pokkeduur te zijn. Mission accomplished dus om de wagens uit het centrum te houden.

We slenterden verschillende keren door de pittoreske en heel gezellige straatjes van de stad; op verschillende momenten van de dag. Het moet gezegd; op elk uur van de dag voel je de uitnodigende sfeer van de die de stad uitstraalt.


Mirabellegarten

Om de loden hitte van de stad in de stad te ontvluchten, kan je natuurlijk eventjes een taartje gaan eten in de vele Konditoreien, maar te veel van het goede is dan weer niet goed, schijnt het ….

Een leuk plekje om die verkoeling te vinden is aan de fontein in een sprookjesachtig park. En de Mirabellegarten is zonder twijfel zo een wegdroom-park. Niet voor niets werden scènes van the Sound of Music (wie heeft die film níet gezien?? ) in deze Garten gedraaid.

Er schijnt trouwens een museum over deze film in Salzburg te zijn. Onze kinderen kijken heel graag films maar the Sound of Music was nog niet aan de beurt; niet echt hun smaak.. komt misschien nog wel. Je raadt het al … we gingen er niet naartoe en zochten vooral verfrissing aan de fontein of onder de vele bomen.

Dus, filmfan of niet, deze tuin is zeker de moeite waard !


Museum der Moderne Mönchsberg

Het lijkt misschien wel wat te vloeken: een museum van moderne kunst in het romantische en idyllische Salzburg.

En dus gingen we er naar toe. Tuurlijk ! Zo zijn we soms, lekker tegendraads.

Het museum ligt op de Mönchsberg, een hoger gelegen platteau vernoemt naar de Benedictijnenmonniken die wat verder zouden wonen. zouden want we hebben ze niet gezien… Het museum des te meer want daar op die flank kan je er echt wel niet naast kijken.

We konden sportief geweest zijn en na ettelijke kilometers door de stad geslenterd te hebben, zelfs de klim naar het museum te voet gedaan hebben. Maar nee, zelfkastijding is niet ons ding. Het alternatief was minstens even spannend. Onderaan de berg kan je namelijk de 60 hoogtemeters overbruggen door een lift in de berg te nemen. Simple comme bonjour.

Van buiten ziet het museum er misschien niet zo speciaal uit. Eenmaal binnen vielen onze monden open bij het zien van de imposante moderne centrale hal. Echt waar.

Of de inhoud de moeite is, hangt natuurlijk af van de werken die er op dat moment getoond werden. Bij ons was alleen al de expositie Salt Years van Landau meer dan de moeite ! Helaas is dit een tijdelijke tentoonstelling, dus best even checken op de website.

Ten slotte genoten we uiteraard ook van het vergezicht dat je eenmaal buiten het museum over de stad hebt. Altijd dik OK, zo een uitzicht !


Red Bull

Wie Salzburg zegt, zegt natuurlijk ook Red Bull. Raar maar waar, maar de hoofdzetel van die energiedrankje ligt in Oostenrijk. Nee, met zo een drankje kan je ons niet bekoren, maar met de spectaculaire stunts en sporten die zij sponsoren, des te meer.

Red Bull zou Red Bull niet zijn als ze niet ergens een ruimte hebben waar ze eens goed kunnen stoefen met hetgeen zij aan materiaal hebben. Aan de rand van de stad, net naast de luchthaven (logisch ook) gingen we even snuffelen aan al die gadgets.

En dat ze veel hebben, is een flinke understatement: formule 1-wagens, helikopters, vliegtuigen, motoren, …. het was er te bewonderen. Voor ons een voltreffer. Tja, boys will be boys… . Tip: kijk ook eens naar de top van de hal, dat is nog eens een plaatsje om te vergaderen!

De toegang is er trouwens gratis, je loopt zo in en uit.


Zoals al verschillende keren aangehaald, vragen de kiddo’s altijd of er niet ergens een meer is waar ze in kunnen gaan zwemmen. Blijkbaar staat ‘meerzwemmen’ voor hen gelijk aan het puurste vakantiegevoel.

In Oostenrijk konden we aan die wens voldoen – fieuw – door een ommetje te maken naar het Fuchsmeer. Er het is echt in de natuur; bij ons zouden ze zeggen ‘in de blèd’. We moesten onze wagen ergens op een veld parkeren om daarna via een eindeloos wandelpad (zo leek het toch, maar dat kan gelegen hebben aan het feit dat we de ezels van dienst waren en we gepakt en gezakt met het strandgerief op zoek waren naar verkoeling) uiteindelijk terug onder de levenden te komen.

Het moet wel onder de locals goed bekend zijn, want we waren niet alleen. De toegang tot het strand was wel niet gratis, maar dat kenden we al. Maar voor die paar EURO’s die we moesten betalen, kregen we wel een heel proper stukje gras aan een blauw (of was het groen of appelblauw zeegroen) meer en een zicht om U tegen te zeggen.


Berchtesgaden

Ok, het ligt misschien niet in de onmiddellijke omgeving van Salzburg, maar een ommetje van een halfuur is nu ook niet veel. En het ligt bovendien in een ander land (Duitsland) maar het stond al lang op ons lijstje om er eens te passeren en nu leek het het moment.

We steken het niet onder stoelen of banken. Plaatsen waar de geschiedenis een rare bocht heeft gemaakt of waar de geschiedenis even halt gehouden heeft, die willen we bezoeken.

Deze plek doen misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen maar hier, op deze berg, had Hitler voor elk van zijn dichte vriendjes een huis gebouwd. Ook voor zichzelf; daar op de flank maar ook daarboven. Je moet het maar eens opzoeken (maar nog eventjes geduld… we schrijven er ook wel nog over). Daar boven zijn we niet geweest. Te druk, te overroepen, te weinig authentiek, te lange wachtrijen, te toeristische uitgemolken.

We bezochten wel even het museum en de enorme bunker in de berg maar gingen daarna in de bossen gaan zoeken naar de plaats waar het Berghof stond. En ja, de ruïnes vonden we. Kippevel krijg je van daar te staan. Op die plek nam H enorme beslissingen met desastreuze gevolgen. Hoe is het mogelijk. Op zo een vredige plaats, zo een haatdragende boodschap verkondigen.


Waar verbleven we?

We verbleven in een Hotel Meininger Salzburg City. Het is een hotel aan de rand van de stad. Makkelijk bereikbaar dus. We sliepen allemaal op 1 zeer ruime kamer en toch maakten we geen ruzie ! 😉


Aanrader of niet?

Salzburg is absoluut een aanrader om eens te stoppen en om er een paar dagen te vertoeven. Wil je Mozart achterna gaan, doe het dan zeker; maar interesseert je dit maar matig, zal je zeker ook aan je trekken komen.

Previous: #roadtripsummer2019; First Impressions; When in Munich
Next: Zagreb
in dezelfde roadtrip: Munchen / Sarajevo / Ljubliana / Milaan / Dijon

One thought on “When in Salzburg…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: