Wij deden van Plandelen! Al van gehoord? #coronaproof

THUIS is THUIS is WERK is SCHOOL 

Preteaching…. dat kunnen we dan ook weer. Wie had dat gedacht. Dat niet alleen de madame Eskonpeupejer van thuis uit zou werken maar iedereen van het gezin. Ie-de-reen, inclusief onze lieve eigenste bloedjes. Hallucinant.


BELOFTE MAAKT SCHULD 

Aan het begin van de crisis maakten we onszelf de belofte dat we elke dag een toertje zouden wandelen of fietsen. Even weg van de schermpjes. Tja, want als we eerlijk zijn, moeten we het toegeven, die schermpjes, die doen het hier goed. Niet alleen voor de teaching maar ook voor de ontspanning (gelukkig niet uitsluitend !) . Madame en Meneer Eskonpeupejer moeten toch nog altijd iets langer werken dan de kinderen-Eskonpeupejer schoolwerk hebben. Het zou erg zijn mocht het andersom zijn.

Even ont-schermen is dus meer dan nodig. Anders krijgen ze vierkante ogen ( yup… die humor is hier ook aangekomen).


WANDELEN – UPGRADE 

De kinderen pruttelen af en toe tegen. Dat hoort zo. Dat staat stoer. Anders zouden het geen beginnende pubers zijn. We zouden al denken dat ze ziek zijn… Maar na enkele stappen buiten geven ze steevast en – het lijkt toch zo – oprecht en gemeend, toe dat het samen buiten zijn, nóg leuker is dan hun schermpjes. Yes, mission accomplished.

En om het wandelen toch een bijzondere dimensie te geven, vinden we zo af en toe iets speciaals uit, een birdnet-je, een berenjacht (yup, zelfs voor de iets grote kinderen kan dat wel voor één keer 😉 ), een door de kinderen zelfgemaakte bingo, of… iets nieuws PLANDELEN.


PLANDELEN – WAT ?

Zwerfvuil is niet ok. Blikjes of brikjes groeien niet aan een struik; plastic ook niet. Sigarettenpuiken groot en klein horen niet op straat te liggen. En glas hoort in de glasbol.

We zouden het niet kunnen, zomaar een blikje, papiertje of eender wat op de grond te gooien. Maar blijkbaar hebben sommige medemensen hier niet het minste probleem mee. Foei. 

En dan kan je verschillende dingen doen. Of je krijgt een enorme woedeuitbarsting tegen de onbekende dader, maar dat brengt geen zoden aan de dijk. Je kan het ook gewoon negeren, maar waar ben je dan mee bezig… of je kan de koe bij de hoorns vatten en er iets aan doen.


WELKOM GRAPTOR EN LITTERPICKER

En wij kozen voor dit laatste. Wij bestelden op de site van mooimakers.be de kleine Graptor en de grote Litterpicker, coole grijparmen dus, zodat we het zwerfvuil op een veilige manier kunnen oprapen. Een kleine week later kwamen die gratis (!) tools toe en konden we er aan ons PLANDELEN-avontuur beginnen.

Voor diegene die zich afvragen waar het woord ‘plandelen’ vandaan komt…hier het verlossend antwoord…

Aangezien het allemaal gestart is in het übermooie Zweden, is het iets Zweeds (wanna go back !!). De ‘PL‘ staat voor plocka upp, oprapen of verzamelen ; en ‘andelen’ of – voor de snellere versie ‘ogging’ komt natuurlijk van ‘wandelen of ‘jogging’. Easy peasy.  

Yup. Plandelen klinkt dus als plan-du-lun (of plan-duln in West-Vlaams 😉 of Plan-du-lu (in ’t Kortrijks😉 ) en niet als plan-dé-lun. Effe ter verduidelijking ! 


EEN KLEINE DAAD VOOR EEN GROOT RESULTAAT

Niet normaal wat we in 5 minuten tijd allemaal verzamelden. Maar als je dan achterom kijkt en een nette straat of een afval-vrij stukje natuur ziet, geeft dat toch veel voldoening. 

En niet alleen voor ons. Er deed zelfs een passant de moeite om zijn wagen te stoppen en ons te bedanken om de buurt proper te maken ! De leuze van mooimakers.be klopt dus als een bus ‘een kleine daad voor een groot resultaat‘. 

En de kinderen, die vonden het fijn maar ook confronterend natuurlijk !


WELL DONE en nu AAN HET WERK

Que pre-teaching, homeschooling, education, kan dit wel tellen. Wel nog even nadenken onder welk vak we dit krijgen 😉 .

Dus… nu iedereen aan het werk 😉  Want gaat het gezegde niet ‘als iedereen voor zijn eigen huisje veegt, is heel de straat proper’. En foei aan de zwerfbevuilers…

 


#VRAGENSTAATVRIJ

Nu alleen nog uitzoeken wat we met hetgeen we ge-plogga upp-ed moeten doen. Nu deden we de triage thuis. Je weet wel.. glas in de glasbol, pmd in de blauwe zak, papier bij papier en de restjes in de witte zak. Recycleren*, zoals ze noemen… wat iedereen zou moeten doen. Eventje navragen bij de stad wat we eigenlijk moeten doen. Wie weet is er wel een verzamelpunt of zo. don’t know. 

(*btw: wat me doet herinneren aan iets wat we vaak op vakantie tegenkomen. Je weet wel, dat eerste moment waarop je in een vakantiehuisje toekomt en de instructies krijgt wat je met je afval moet doen… en waarbij die instructie luidt… doe maar alles in de zak… WHAT??

Fast Forward, je weet wel dat moment waarop je het vakantiehuis verlaat met in je koffer een doos oud papier en een zak pmd omdat je het niet gedaan krijgt om dat alles in de zak bijeen te gooien. Geconditioneerde beesten die we zijn 😉 ) 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: