Zin om dicht bij huis uitzonderlijke Pop-Art te bewonderen? Dan moet je naar het S.M.A.K. in Gent!
Kunstverzamelen: een hobby als een ander
Je hebt verzamelaars in alle maten, gewichten, geuren en kleuren. Potloden, postzegels, pennen of suikertjes; je kan het zo gek niet bedenken of er is wel iemand die van het verzamelen ervan zijn passie gemaakt heeft.
En zo heb je ook verzamelaars van kunst.
De Gentse Collectie Matthys-Colle is er eentje van. Of beter gezegd, ‘een’ van.
Wat met één enkel werk begon, blijkt decennia later tot een heuse kunstcollectie te zijn uitgebreid.
Toen de Gentse Dokter Roger Matthys in de jaren 1950 zijn eerste werk kocht, had hij waarschijnlijk nooit kunnen denken dat hij 65 jaar later een collectie zou bijeen gesprokkeld hebben om U tegen te zeggen. Hoeveel werken hij in ruim een halve eeuw aan zijn verzameling toegevoegd heeft, dat weten we niet. Maar het moet een indrukwekkende verzameling aan moderne kunst zijn.
Watertanden bij kunst in het S.M.A.K.
Waarom we dit vertellen? Wel simpel. Je kan nu in het S.M.A.K. in Gent gaan watertanden bij een deel van de werken uit deze collectie Matthys-Colle. Hoe cool is dat?
Werken die tot voor enkele jaren letterlijk in de keuken, living of zelfs de badkamer of slaapkamer van de verzamelaar hingen, hangen nu aan een nagel in het S.M.A.K.
Werken die tot voor enkele jaren enkel door de ogen van de familie en hun verwanten gezien konden worden, zijn nu door het brede publiek te bewonderen. Zalig toch?
Van Warhol tot Panamarenko?
We horen het je al vragen. Ja maar, wat is er dan te zien? Wat heeft de Dokter dan allemaal verzameld?
Wel, in het S.M.AK. wordt enkel een selectie uit de collectie geopenbaard. De werken die getoond worden zijn voornamelijk onder de noemer Pop-Art te brengen.
Iedereen kent natuurlijk de kleurrijke Pop-Art van Warhol, Liechtenstein of Wesselmann. Maar ook bij ons hebben we vertegenwoordigers gehad van de Pop-art. En nee, de Amerikaanse Pop-art is niet hetzelfde als de Europese Pop-art.
Bij ons behoren klinkende namen als Richter, Raveel, Raoul De Keyser of Broodthaers tot ons Pop-art erfgoed. En ja, ergens daartussen fladdert ook de flamboyante Panamarenko.
De expo in het S.M.A.K. toont zowel de Amerikaanse als de Europese vertegenwoordigers van de kunststroming.
Elk van de 40 werken uit deze privé-collectie zijn pareltjes uit de Pop-Art en maken het meer dan de moeite waard om eens binnen te springen in het S.M.A.K.
Waarom in het S.M.A.K.?
Het is een logische vraag die een heel eenvoudig antwoord heeft.
De pater familias van de familie Matthys-Colle, Roger Matthys, is onrechtstreeks één van de oprichters van het S.M.A.K.. Via de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst was hij een vurige vechter om een museum voor hedendaagse kunst in Gent te starten. Dit museum zou later – inderdaad – het S.M.A.K. worden.
Met deze expo in de cultuurtempel in Gent, is de cirkel dan ook rond. Het is een mooie hommage aan de familie Matthys-Colle. Want zeg nu zelf, had Roger Matthys er destijds niet zijn energie, passie én zijn geld in de verzameling gestopt, dan konden we de werken beslist nu niet in het S.M.A.K. bekijken.
Voor de rest
Natuurlijk kan je in het S.M.A.K. ook nog steeds terecht om eens binnen te springen in het Broodthaers kabinet.
Daarnaast loopt er nu ook de expo De kleine catalogus van de collectie S.M.A.K.. Deze expo is het resultaat van de zoektocht van kinderen om de collectie op een originele, door de kinderen zelf ingegeven manier, te orderen en te tonen. De werken lijken op eerste zicht niet met elkaar verbonden te zijn. Als je beter kijkt, én als je eens luistert naar de kinderen die hun visie vertellen, wordt de band tussen de werken wel duidelijk.
Inspiratiebron
Het was de uitdrukkelijke wens van Roger Matthys dat zijn verzameling ooit aan het grote publiek getoond zou worden. En dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat de talrijke collectioneurs die ons landje rijk is (wat we onder andere in BE-Part in Waregem ook vaststelden), hier vroeg of laat door geïnspireerd raken. Fingers crossed dus.
Wat met de tieners?
De tieners in huis vonden het bijzonder boeiend. Oké, de laatste tijd komen wij tijdens onze museumbezoeken wel vaker Pop-Art tegen (hier, hier en hier) maar de werken die we zagen, hadden we – op één na – nog niet gezien. Die ene was de overbekende Marilyn-reeks van Warhol.
Pop-Art is misschien wel dé ideale gelegenheid om die tieners eens naar het museum mee te sleuren. Je zal wel zien dat zij er verrassend genoeg voor open staan.
Is Pop-Art niets nieuws voor de tieners, dan is deze expo zeker ook een echte aanrader. Het zijn namelijk ongeziene werken die getoond werden.
En wat voor tieners geldt, geldt natuurlijk ook voor de grotere of kleinere mensen.
Praktisch
De expo loopt nog tot 8 mei 2022.
Een kaartje kost 15 EUR, maar onder de 19 is de toegang gratis. Sleur die tieners dus gratis mee naar het museum ! Het is dik vet de moeite.
Oja, nog dit… wil je meer informatie over de werken, scan dan even de QR-code die je naast elk werk vindt of doe zoals wij en neem de catalogus uit de museumshop mee naar huis. Daarin vind je niet alleen de info over de werken maar ook wat info over elk van de kunstenaars. Best interessant dus !
Wil je meer weten over ons bezoekje? Kijk dan gerust naar onze samenvatting in 30′ op Instagram 😉
Meer info vind je natuurlijk ook op de site van het S.M.A.K. (du-uh)