Jubelparkmuseum (KMKG) in Brussel met tieners – een must!
Verloren lopen in een museum en het helemaal niet erg vinden, dat kan. Daarvoor moet je naar het Jubelparkmuseum in Brussel.
Wij gingen er heen en we liepen er effectief ook verloren. Maar, hoe hebben wij hiervan genoten.
Het Jubelparkmuseum is een creatie van Leopold II. Hij wilde de 50ste verjaardag van België vieren met een gebouw dat de wereld versteld zou doen staan. De inspiratie werd gehaald in Rome, Londen en Parijs. Niet verwonderlijk dat een van de uiteindelijke architecten dezelfde was als dat van het Petit-Palais op de Champs Elysées…

TIJDELIJKE TENTOONSTELLING
Toen wij er op bezoek waren, was net de tijdelijke tentoonstelling over het hiernamaals in het Oude Egypte geopend. Een pracht van een tentoonstelling waar heel wat mummies en sarcofagen prachtig opgesteld stonden. De audiogidsen gaven je een schat aan informatie. Deze tijdelijke tentoonstelling was een museum op zich maar bereidde ons niet in het minst voor op hetgeen we in de rest van het museum zouden aantreffen.
“Als je ergens verloren wil lopen, is dit wel de plaats ! “
RONDDWALEN IS ONVERMIJDELIJK IN HET KMKG
In tegenstelling tot op de tijdelijke tentoonstelling, was het veel rustiger in de rest van de tentoonstellingsruimtes, hetgeen het ronddwalen veel leuker maakt.

We zijn nog altijd verbluft over hetgeen we allemaal tegenkwamen in de ontelbare zalen en gangen van dit immense museum. Zonder overdrijven zagen we tienduizenden voorwerpen uit alle tijdperken en uit alle continenten.

Niet alleen zagen we imposante beelden van Leopold II, een hele verdieping vol met antieke sleeën, immense mozaïeken, een tot de verbeelding sprekende totempaal of indrukwekkende beelden van de Paaseilanden, maar waanden we ons plots in een strip van Kuifje bij het standbeeld dat Hergé als inspiratie gebruikte voor de strip ‘Het gebroken oor’. Blijkt dat Hergé een vaste gast was in dit museum en dat heel wat werken als inspiratie voor zijn strips gediend hebben.
KUIFJE IN HET KMKG
Dit was een gigantische meevaller voor onze kinderen die de strips van Kuifje rats van buiten kennen en zo zelf doorheen het museum op zoek gingen naar gelijkenissen. En die kwamen ze inderdaad tegen. Dit maakte de vele kilometers die we op de vier verdiepingen van het museum aflegden voor hen onmiddellijk de moeite waard. Alhoewel, de cola na afloop in het cafetaria zal het energieniveau ook deels terug opgekrikt hebben.

“Dit museum verdient echt wel meer aandacht !”
Een absolute aanrader maar we kunnen jullie aanraden om diezelfde dag geen andere zaken op de agenda te plaatsen. Voor een eclectisch museum als dit moet je gewoon je tijd nemen. Wijzelf hebben lang nog niet alles gezien en gaan zeker nog eens terug.

En als je het je zou afvragen – ja je kan bovenop de triomfboog geraken maar dit kan enkel via het naastliggende museum, het Legermuseum, nog zo een museum om uren in te slijten, maar daarover meer in een volgende blog.