10 must-see-spots in Berlijn

10 must-see-spots in Berlijn


Als er een stad is die het bewijs is dat je ondanks een zwaar trauma toch terug uit je as kan herrijzen, is het (onder andere) Berlijn wel.

berlijn-1.jpg

We zagen lang nog niet alles in deze prachtige stad, lang niet… maar wat we zagen was echt t.o.p.

 

. Brandenburgertor

BERLIJN - Duitsland - Brandenburgerpoort

Of Course; Uiteraard kan je niet naar Berlijn geweest zijn zonder door de enig overgebleven stadspoort te zijn gegaan om zo op de voormalige place m’as-tu vu van Berlijn te flaneren, Unter den Linden.

Deze poort is, hoe kan het ook andere, wel vaker aangewend om de macht van de tijdelijke heerser te etaleren.

Zo is het vierspan ooit door Napoleon naar Parijs gebracht om nadien de Duitse Keizer teruggehaald te worden die er dan maar de Pruisische adelaar als teken van overwinning aan toevoegde.

Het is ook hier dat Hitler de uit Compiègne meegenomen treinwagon – waarin Frankrijk net de capitulatie in ondertekend had – te kijk zette.

En zo zijn er nog tal van verhalen rond deze plaats.

 

 

 


. Rijksdag

Op een boogscheut van de poort staat het Duitse parlementsgebouw, de Reichstag.

Je kan dit gebouw, en de alombekende glazen koepel ook bezoeken. Wil je dit doen, moet je wel op voorhand reserveren. Anders geraak je er niet in. Een verwittigd man…

2015-07-26 10.50.40.jpg


. Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Je kent dat monument wel; die 2710 grijze betonnen blokken waartussen je kan ronddolen. Door de ongelijke hoogte van elk van de blokken, krijg je een gedesoriënteerd gevoel en dat is net de bedoeling van de kunstenaar. Hij wil de bezoeker doen nadenken over het isolement en de eenzaamheid van het Joodse volk tijdens de oorlog.

 

Het is gebeurd en daarom kan het opnieuw gebeuren.’ (Primo Levi)


. Natuurkundemuseum

Niet alles in Berlijn heeft te maken met de oorlog, al een geluk.

Een museum dat altijd een voltreffer bij ons is, is een museum waar dino’s te zien zijn. Dus moesten we zeker een bezoekje brengen aan het Natuurkundemuseum in Berlijn. En het werd inderdaad ook een voltreffer.

 

Er zouden niet minder dan 60 miljoen objecten te zien zijn; van dino Tristan over het ijsbeertje Knut tot een heel bijzondere verzameling van dieren op ‘sterk water’. Je kan je er natuurlijk ook vergapen aan mineralen, metalen en stenen of aan de vlindercollectie. Te veel om op te noemen. Zeker een aanrader !

 


. Gedenkstätte Berliner Mauer

Als je een straat vol Trabantjes ziet waar slinkse commerçanten je een ritje mee door de stad proberen te verkopen, weet je dat je bij het museum over de Berlijnse muur in de Bernauer Strasse bent.

 

Het rijden met zo een auto uit de DDR is een moneytrap maar het museum is wel bijzonder interessant en confronterend. Het vertelt het verhaal over de beruchte muur. Vanuit de uitkijktoren kan je een origineel stuk van de Berlijnse muur zien. Ga zeker ook eens in het aansluitend park. Je kan er heel wat pakkende monumenten en kunstwerken zien.

 


. DDR museum

OK, soms laten we ons ook eens vangen aan een toeristische hotspot, maar deze was het waard.

Het museum ligt net buiten het bekende museuminsel en geeft de bezoeker een perfect idee over het leven in de DDR.

Ondanks het feit dat je in het museum over de koppen moet lopen en je je soms eens breed moet maken om door te kunnen, kregen we er wel een goed beeld van.

Zouden we het opnieuw doen? Waarschijnlijk niet. Waren we blij van het gezien te hebben? Zeer zeker. Zouden we het aanraden? Ja, maar enkel als je tijd over hebt.


. Neues Museum

Het Neues Museum vind je op het Museuminsel, een eiland waar niet minder dan 5 musea te vinden zijn.

Aangezien we niet alle musea daar konden bezoeken – alhoewel deze allemaal op hun beurt even fantastisch zijn – moesten we kiezen en kozen dus om de Egyptische collectie te gaan bekijken. En zo zagen we het bekende beeld van Nefertite.

Niet alleen de collectie is impressionant, ook het gebouw.


. Olympisch Stadium

Een spectaculaire locatie. Moet je zeker bezoeken. Het olympisch stadium van Berlijn. Indrukwekkende qua geschiedenis maar ook qua gebouw. Neem zeker een gids. Deze vertelt heel wat petites histoires.

Vergeet zeker niet ook een oog te werpen op de talrijke bijgebouwen.


. Berlin Tempelhof

Een heel bijzondere plek in Berlijn; eentje die voor het voortbestaan van Berlijn levensnoodzakelijk was en dit nu een oase van rust en vrede en samenhorigheid is. Het is een ideale plek om te kuieren, te fietsen, te wandelen of gewoon om te picknicken. Hier lees je ons eerder verhaal.

2015-07-26 15.51.19.jpg


. Treptower park

Ten zuidoosten van Berlijn kan je in het Treptower park genieten van de groene rust.

Toch is dit park een wat beladen omgeving. Midden in het 88 hectare grote park werd in de jaren ’40 namelijk een monument voor de 20.000 gesneuvelde Russische soldaten opgericht. Deze Russen hebben Berlijn misschien wel bevrijd maar niet alleen de stad heeft bij deze bevrijding enorm afgezien; maar ook de bevolking werd niet gespaard van de gruweldaden van de Russische soldaten.

Het monument zelf is in de typische Russische stijl opgetrokken, bruut, stalinistisch, vol bas-reliëfs, met gigantische soldaten.

Het park en dit monument zullen ons in elk geval bijblijven. Net toen we aan de voet van de Russische soldaat stonden, begon het slagwater te regenen. Een weertje dat dus perfect past bij dit monument.

 

Wat zijn jullie onvergetelijke plekjes in Berlijn?

One thought on “10 must-see-spots in Berlijn

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: