Wandelen in het hart van het slagveld van Waterloo – 14km

Le petit général

Vlak na de versoepeling in de eerste lockdown, bezochten we aan de voet van de beroemde leeuw het adembenemende nieuwe museum over de Slag van Waterloo. (hier lees je over ons bezoek ;-)). Zonder overdrijven* kunnen we zeggen dat we toen behoorlijk onder de indruk waren van dit museum. Het staat terecht tussen onze topmusea. Doen dus. Als het terug kan en mag. Gewoon doen.

Interesseert de geschiedenis van Napoleon je geen moer, ga dan toch eens langs want de manier waarop ze dit museum onder de grond hebben gestoken is op zich al fenomenaal. En dan dat glooiend landschap ….je waant je bij momenten ergens in Toscane. Alleen de cipressen lijken te ontbreken. We wisten dus dat we nog wel eens richting Eigenbrakel zouden rijden. Right, goed opgemerkt: De Leeuw van Waterloo ligt niet in Waterloo zelf maar in de buurgemeente Eigenbrakel (Briane L’Alleud). Dit tot groot ongenoegen misschien van de burgemeester van deze laatste gemeente die veel lieven ‘de leeuw van Eigenbrakel’ zou horen, maar we vrezen dat Napoleon steeds onlosmakelijk verbonden zal blijven met Waterloo. Sorry.

 


Wandelen op het slagveld

Ondertussen kennen we het verhaal van Waterloo al vrij goed.

Napoleon ook. Het is een figuur die vaak gewild of eerder toevallig, terugkomt in onze uitstappen (zie maar eens hier). Hij hoeft geen enkele introductie meer en de kinderen zijn ondertussen ook bekend met termen als ‘de laatste 100 dagen‘ of ‘de tactiek van de verschroeide aarde’. Het gaat zelfs zover dat plekjes als Austerlitz hierdoor met stip aangeduid stonden op één van de roadtrips. Op een verrassende wijze blijft de Kleine Generaal dus ons pad doorkruisen. Het leek ons al lang een heel leuk idee om eens te voet het slagveld af te wandelen (toch een deeltje ervan). We wilden dit al eerder doen maar in de hitte van de zomerzon leek het ons geen goed idee om dwars door de velden te moeten lopen. Een aangenaam warm herfstzonnetje leek ons daarentegen een perfecte vriend voor deze 14 km lange wandeling.


Voorgerecht

Bij wijze van voorgerecht zochten we even de podcast over de val van Napoleon. (super werk Jonas Goossenaerts & Filip Vekemans) op en beluisterden we tijdens de rit ernaar toe de hoofdstukken rond de val van napoleon. Prachtige podcastreeks trouwens. (pour la petite histoire: dit is een podcastreeks van een geschiedenisleerkracht die in de eerste lockdown op zoek ging naar een manier om zijn leerlingen bij de les te houden. En uit deze zoektocht kwam een fantastisch iets, een podcastreeks met meer dan 43 afleveringen van om en bij het half uur met de aanlokkelijke titel ‘Geschiedenis voor herbeginners’. Echt, fenomenaal goed. Of hoe gemotiveerde en inventieve leerkrachten met ballen aan hun lijf, gewoon durven te springen en – ok, waarschijnlijk met veel bloed, zweten en hopelijk geen tranen – een topproduct uit hun hoed toveren.)


Parkeren naast Napoleon

Parkeren was niet moeilijk. We zochten en vonden onmiddellijk een plekje aan de voet van de Leeuw van Waterloo (op parking nr. 1). Nu het restaurant en het museum helaas niet open zijn, was er plaats genoeg. In niet-corona tijden kan je altijd wel een klein beetje verder in de Route du Lion (een andere naam had je toch niet verwacht 😉 ) een plaatsje scoren op een andere parking. No worries dus. Je moet op parking nr. 1 zeker ook eens naar het beeld van Napoleon en van de Pruisische adelaar kijken!

Vanaf de voet van de leeuw (de plek waar latere koning Willem II gewond werd eigenlijk) kan je verschillende wandelingen starten. Ze verschillen dan wel in lengte maar allen brengen je wel langs enkele hotspots uit de slag van een dikke 200 jaar geleden. De wegen liggen dan ook bezaaid met monumenten allerhande. Niemand wordt niet herdacht, van enkelingen, generaals tot hele compagnies.

Niet abnormaal als je bedenkt dat deze slag de toekomst van Europa mee bepaalde. Het bekijken van deze memorials is een leuke afwisseling op de wandeling. Cultuur en natuur vullen elkaar dus perfect aan. Die combinatie is altijd een aanrader voor de liefhebber van het ene om toch het andere ook te leren appreciëren. De natuur maakt de cultuur vaak beter behapbaar terwijl de cultuur de soms vele kilometers natuur ook makkelijker verteerbaar maakt. Win-win.

 


Holle wegen en open akkers

Geef toe. Er zijn slechtere plekken om een stukje van de geschiedenis op te snuiven. Het glooiende, vaak mediterraans aandoend landschap is ronduit prachtig om door te laveren. Het wijds zicht wordt afgewisseld met een holle weg waar je helemaal verscholen door loopt. Geen wonder dat de carrés ten tijde van Napoleon zich hier konden verschuilen.

Geen nood, het terrein is nu perfect bewandelbaar. We moesten dus niet door de onbehouwen velden ploeteren zoals de soldaten destijds gepakt en gezakt hadden moeten doen. Niettemin konden we het ons in een aangename herfstzonnetje wel ietwat voorstellen.

Wij kozen dus voor de wandeling van 14 km ‘In het hart van het slagveld’ . Het is een uitgestippelde wandeling waar je de houten bordjes met sec opschrift ‘wandeling nr. 8’ moet volgen. Makkelijker kan niet. Gaandeweg kom je de beruchte plaatsen uit de slag tegen: Van la Haie Sainte, Papelotte, Placenoit, la Belle Alliance (bekend van de Pruisische naam voor de slag “Belle-Alliance Sieg“) en uiteindelijk ook het beruchte Hougoumont en het laatste hoofdkwartier van Napoleon in Hoeve Le Caillou (ook interessant om daar eens binnen te gaan).

Zo is de cirkel rond en ben je na 14 km bij het startpunt. Toegegeven, de benen van enkele tieners hadden niet hun beste dag en nee, zelfs al zou het gemogen hebben we kwamen op de weg sowieso amper een cafétje of een bankje tegen om de benen eventjes op adem te laten komen. We werden dus door hun bittere klaagzangen (die iets weg hadden van krokodillentranen) gedwongen om de 14 km wat in te korten. Het werden er uiteindelijk een 10-tal, wat toch al niet slecht is.

 


Wat vonden we er van?

Tja, moeilijk om niet enthousiast te zijn over een wandeling waarbij je letterlijk over de slagvelden van misschien wel een van de bekendste veldslagen in ons land loopt. Dus voor ons is dit een topper. Zelfs los van het verhaal van Napoleon, is het altijd meer dan de moeite om te gaan wandelen in Waals Brabant. Instant vakantiegevoel, weet je wel? Je moet dus beslist geen geschiedenis adept zijn om naar Eigenbrakel af te zakken!

 


Uitsmijter

Trouwens, wist je dat Wellington na de slag 1000 hectare grond kreeg die hij mocht gebruiken? Tot op vandaag is er een deel van de grond in het bezit van de Hertog van Wellington, en hebben ze ondertussen een fortuin verdiend aan alle inkomsten uit deze gronden! Best gek om hierover na te denken als je door de velden loopt….

 

* Even over het ‘*’. Het sterretje dus.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat wij enkel eerlijke en oprechte reviews geven. Een museum of locatie waar je hier over leest, heeft dus bij definitie (waw, hoe gewichtig klinkt dat niet 😉 ) de test doorstaan (allé, onze test) en heeft ons op een bijzondere manier geraakt. En dat best om verscheidene redenen zijn: de inhoud van het museum; een übercoole en interessante audio; de locatie; de gedrevenheid van de dame en heer achter het loket, van de suppoost en de medewerker in de souvenirshop of van voro de bezoeker onbekende die achter de schermen keihard werkt om ons een onvergetelijk bezoek te geven maar waarvan de inspanningen duidelijk te merken zijn, noem maar op. 

Vergeef ons dus als we laaiend enthousiast of uitermate positief zijn en ons misschien soms wel vergalopperen in de superlatieven. Maar als iets top is, schrijven we er over, als iets niet goed is, zwijgen we erover. (#sorrynotsorry)

Pas op…. als iets nog niet op de site verschenen is, wil dat natuurlijk lang niet zeggen dat we het niet goed vinden. Misschien zijn we er gewoon nog niet geraakt. Want, ja, ook dat gebeurt. We zijn al op veel plaatsen geweest maar nog niet overal. Stel ons gewoon de vraag en wij zullen gerust ons mening geven maar dat hoeft niet op dit podium te zijn maar kan gerust in de beslotenheid van de coulissen.

En zijn we er nog niet geweest, dan zetten we het beslist om ons lijstje en zie je hier wel verschijnen. 

4 thoughts on “Wandelen in het hart van het slagveld van Waterloo – 14km

  1. En met wat geluk kom je onderweg misschien wel eens wat soldaten uit de tijd van Napoleon tegen! Niet de echte, uiteraard, maar reenactors die hun beentjes eens komen losgooien.

    1. Dat zou inderdaad heel speciaal zijn! Laat het ons gerust weten wanneer die terug hun beentjes strekken. Dan zullen we eens gaan kijken… 😉

      1. Sinds het beheer overgenomen is door Groupe Kléber zijn er héél wat animaties die via hun website en FB worden gecommuniceerd 😎 Uiteraard dit jaar met Covid wat tegengevallen…
        Maar buiten deze “officiële” events zie je daar vooral in het weekend héél dikwijls kleine groepjes reenactors die met veel plezier uitleg geven over hun hobby 😎

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder