Driewerf hoera ! 20 topmusea op een rijtje!

Museum-open-u !

Yes, we mogen weer, we kunnen weer en we zullen weer. De deuren staan vanaf nu terug wagenwijd open… (*vreugdesprong*)

En dan gaat het natuurlijk over onze musea en expo’s. Du-uh…

Nog even die examenstress van de blokkende tieners trotseren en daarna gaan we zonder enige twijfel voluit met die banaan. Kerstvakantie, here we come! Dat belooft. De keuzestress ruiken we al; maar wat houden we toch zo van die geur.

Natuurlijk betekent dit niet dat we tijdens de vele wandelingen in de natuur geen plezier beleefd hebben. Een frisse neus op tijd en stond, doet iedereen goed. Evenmin wil dit zeggen dat we het niet leuk vonden om de ontelbare pareltjes van Belgische steden al wandelend te ontdekken. Wie wil nu niet genieten van de verborgen hoekjes en kantjes van een stad als Ronse, Kortrijk, Brussel of Lier (om er maar enkele te noemen). Maar als het buiten druilerig motregent, dan stappen we toch net dat ietsiepietsie ( 😉 ) liever in de warmte van een museumzaal rond. Gewoon de keuze hebben om ook een tentoonstelling of museum binnen te stappen, voelt voor ons 1000 keer vrijer aan.

Noem ons gerust zot, maar hey, zot zijn doet geen zeer, nietwaar?


Kiezen is niet altijd verliezen

Nee, kiezen hoeft zeker niet altijd verliezen te zijn. Kiezen voor een museum betekent gewoon dat je de andere musea gewoon op een later moment wel zal bezoeken. Gewoon eentje per keer en niet vergeten om er met volle teugen van te genieten want dat is het allerbelangrijkste.

Hier alvast enkele dikke vette aanraders om dit weekend al naar toe te trekken. Gewoon op de titel of een foto klikken en we nemen je mee naar ons bezoek. *


Vlaanderen


HET KUNSTUUR – MECHELEN

De tijdelijke tentoonstelling ‘Het Kunstuur’ in Mechelen is een absolute dikke vette must, zowel voor de leek als voor de doorgewinterde museumbezoeker. Een bezoekje aan deze expo vergt amper letterlijk 60 minuten van je tijd. HEt is dan ook letterlijk een uurtje Kunst; maar wel eentje om niet snel te vergeten. Droom weg bij de verhalen achter de vele topwerken, verteld door bekende of minder bekende Belgen die een directe band hebben met het werk. Plan dus maar snel een bezoekje want het is en blijft een dikke vette aanrader. Nog tot 31.01.2021!

En ben je in Mechelen, ga dan ook eens naar het Hof van Busleyden 😉

DIVA- ANTWERPEN

‘Diamonds are a girls best friend’.

Voilà, daarmee is misschien niet alles, maar toch veel gezegd. Het Diva in Antwerpen is niet enkel een museum waar de diamant centraal staat, maar je kan er ook prachtig zilversmeedwerk bewonderen. Je kijkt niet alleen naar al dat moois maar je krijgt ook het verhaal errond.

Een museum waar dus letterlijk alles blinkt en schittert.

MUSEUM DR.GUISLAIN-GENT

De in deze tijden zo belangrijke geestelijke gezondheidszorg is er natuurlijk niet altijd geweest.

Dit museum over een van de pioniers, kan je bezoeken in Gent. Maar deze site is natuurlijk veel meer dan dat. Het is een mengeling van kunst, erfgoed, psychiatrie, geschiedenis. Je zal je er niet vervelen.

DE STROOPFABRIEK – BORGLOON

Dit museum maakte het zeker meer dan de moeite om even naar het wondermooie Borgloon af te zakken. In de ooit vervallen, maar fenomenaal mooi gerestaureerde Stroopfabriek kom je nu alles te weten over …. hoe kan het ook anders … de lekkere stroop. Het is niet alleen een kijk-museum maar ook een doe- én zelfs proefmuseum !

1302 – KORTRIJK

Nee, het is niet omdat wij (aangespoelde) Kortrijkzanen zijn, dat we dit museum hier in dit lijstje plaatsen. Het is nu eenmaal een leuk museum. En net dit weekend, begint een expo over de Belgische stripheld Lucky Luke… Toch geen beter moment om hier eventjes binnen te springen. O ja, en dan mogen we ons museum aan onze eigenste Golden River niet vergeten, Texture.

 

 


Wallonië


BOIS DU CAZIER – CHARLEROI

Deze oude mijnsite in Charleroi is onze absolute topper, niet alleen qua locatie maar ook qua audiogids. Ga op en rond de gigantische mijnsite mee met een Italiaanse kompel terwijl hij zijn verhaal verteld van de mijnramp. Heel indrukwekkend.

MUNDANEUM – BERGEN

Tja, iedereen kent Google. Maar wist je ook dat de voorloper van Google het MundaneUm was. Huh? Wat? Inderdaad het Mundaneum. Of hoe de wijze Otlet met een gigantische fichebak alle kennis van de wereld wilde verzamelen en logisch wilde rangschikken. Heel interessant en verrassend plekje, dat Mundaneum.

VIVARIUM – DOORNIK

Het Vivarium in Doornik is eigenlijk het Natuurhistorisch Museum. Waarom moet je dit eens gaan bezoeken? Omdat diertjes kijken natuurlijk altijd leuk is maar ook omdat het museum voor het eerst opende in 1828! En die sfeer snuif je op tijdens het ronddolen tussen het opgezette nijlpaard of tijger.

FOLON – LA HULPE

Misschien wel voor ons dé ontdekking op museumvlak van de laatste maanden. Nu we deze illustrator/beeldhouwer/schilder/glazenier ontdekt hebben, komen we hem overal tegen; maar echt overal. Het was dus blijkbaar een serieus gat in onze cultuur.

NAPOLEON – BRAINE L’ALLEUD

Yep. Hier zijn we weer met onze Napoleon. Maar dit museum aan de voet van de leeuw in Braine L’Alleud is echt adembenemend mooi en dit op elk vlak. top-museum.

 

 


Brussel


JUBELPARKMUSEUM

Een absolute must om in Brussel eens te bezoeken: het gigantische Jubelparkmuseum. Laat je zaal na zaal, verdieping na verdieping verrassen door de ontelbare stukken die je in deze statige gebouwen kan bewonderen. Je moet er gewoon eens naartoe. Maar trek er wel een dagje voor uit want uit dit museum geraak je niet makkelijk weg. Want eenmaal dit museum bezocht, wil je gegarandeerd ook naar de buren: het Legermuseum (aka het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) en Autoworld.

VILLA EMPAIN

Een kast van een huis met een verhaal om U tegen te zeggen. Daarvoor alleen is het leuk om naar de diplomatenwijk aan de Brusselse rand te rijden en Villa Empain te bezoeken. Een knap staaltje architectuur gaat altijd vlot binnen. Bovendien zijn de tijdelijke tentoonstellingen die een onderkomen vinden in de vele kamers van de villa ook een aanrader.

BELVUE

Binnenlopen bij de buren van de koning? Dat kan! Het Belvue-museum hangt namelijk letterlijk vast aan het Koninklijk Paleis. Allé, toch dat aan het Warandepark en niet dat in Laken, hé. En je weet wat ze zeggen… wappert de vlag op de koepel, dan is de Koning thuis. Gewoon even zwaaien dus. En voor de rest, genieten van de belangrijkste momenten en omwentenlingen van ons landje in het museum. (trouwens, onder dit museum kan je ook naar het Coudenbergpaleis gaan… )

MAGRITTEMUSEUM

Wie houdt er nu niet van de surrealistische werken van Magritte. Meer dan genoeg om naar te kijken want et Magritte museum bevat de grootste collectie Magritte werken ter wereld! Niet alleen de werken zijn fascinerend, maar ook de schilder zelf.  En de audiogids die je kan beluisteren, laat je de verrassende details zien of vertellen het verhaal achter het werk. En naast het Magrittemuseum ligt…. de Bozar… need we say more??

 

***

en nu? 

Gewoon even een plekje reserveren, mondmaskertje meegrissen en hop… ga die culturele sector een hart onder de riem steken. Want zei Churchill niet als antwoord op de vraag om de geldkraan voor cultuur dicht te draaien ten voordele van de oorlogskas ‘Then what are we fighting for?‘ … allé, zo gaat het verhaal toch. Cultuur is


en wij?

En wij? Wij doen lustig verder met onze zoektocht naar die fantastische plekjes in ons land.

Laat gerust weten waar jij naar toe trok of waar wij zeker eens naar toe zouden moeten gaan.

 

*Natuurlijk zijn er nog veel andere prachtige musea, tentoonstellingen, expo’s, memorials, fondations en andere initiatieven klein en groot. Hier moesten we dus even een selectie maken. Maar – zoals gezegd – kiezen is hier niet verliezen, en van uitstel komt geen afstel. Wil je jouw museum, expo, fondation etc, in ons volgend lijstje, laat het ons dan weten. (en zijn we er nog niet geweest, dan komen we natuurlijk eens even kijken want… we schrijven enkel maar over die plekken waar we zelf geweest zijn 😉 )

En natuurlijk #staysafe!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: